Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Netwerk Artrose Heup/Knie 

Het Netwerk Artrose Heup/Knie is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met artrose, ofwel slijtage. We kunnen u in de verschillende fasen van uw klachten advies en behandeling bieden, waarbij we afstemming hebben met huisartsen en orthopeden van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zo krijgt u de behandeling die het beste aansluit bij uw klachten en wensen op dat moment. De fysiotherapeuten aangesloten bij het netwerk hebben interne scholing gevolgd en samen een werkwijze opgesteld die is gebaseerd op landelijke richtlijnen. Ze zijn dus gespecialiseerd in het behandelen van mensen met artrose en de revalidatie rondom een heup- of knieoperatie

Vind een fysiotherapeut bij mij in de buurt

Artrose, wat is dat? 

Artrose kenmerkt zich door pijn en stijfheid van het gewricht. Hierdoor kan het zijn dat u steeds moeilijker kan wandelen, fietsen, werken of uw huishoudelijke klussen kan uitvoeren. De fysiotherapeut kan u helpen hier beter mee om te gaan. 

In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen artrose. Er is (nog) geen behandeling voor artrose. Maar dit betekent niet dat wij u geen hulp kunnen bieden. Bij hulp kunt u denken aan begeleiding bij bewegen, maar ook aan een gezond gewicht. Een kunstgewricht is pas een laatste stap in de behandeling en is niet voor iedereen direct de beste oplossing.

Waarom de fysiotherapeut? 

We kunnen artrose niet genezen, maar de fysiotherapeut kan u helpen om in beweging te blijven. Hierdoor kunnen de klachten verminderen of zelfs (tijdelijk) verdwijnen. Lees hier hoe een behandeltraject bij een fysio eruit ziet. 

Stap 1 

In het beginstadium van artrose zijn (leefstijl-) adviezen vaak al genoeg om in beweging te kunnen blijven en de klachten te verminderen. De fysiotherapeut kan u hierin adviseren en meedenken hoe u zelf het beste in beweging kunt blijven. Hierin werken we samen met bijvoorbeeld de buurtsportcoach. 

Stap 2 

Lukt het u niet goed zelf in beweging te blijven of nemen uw klachten toe? Dan kan de fysiotherapeut een persoonlijk oefenprogramma opstellen. Door het verbeteren van uw kracht, conditie en coördinatie via een gerichte training kunnen de klachten (tijdelijk) afnemen en kunt u beter uw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. 

Stap 3 

Als dit niet meer voldoende helpt en de klachten uw kwaliteit van leven ernstig aantast dan verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis. De fysiotherapeut kan u in dit stadium informeren en voorbereiden op een eventuele heup- of knie-vervangende operatie. Hoe fitter u de operatie ingaat, hoe sneller en beter u daarna herstelt. 

Stap 4. 

Als u geopereerd bent kan de fysiotherapeut u begeleiden in de revalidatie na de operatie.