Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

COPD/longziekten

Het netwerk COPD/longziekten bestaat uit fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met longziekten, bijv. COPD, astma, bronchiëctasieën, longfibrose of sarcoïdose. De fysiotherapeuten aangesloten bij het netwerk hebben speciale scholingen gevolgd, werken op dezelfde manier en staan ingeschreven in het kwaliteitsregister. Wij hebben intensief contact met elkaar en werken samen met longartsen en verpleegkundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dat betekent voor u als patiënt, dat u bij één van de aangesloten fysiotherapeuten aan het goede adres bent. Wij zorgen dat u zorg krijgt die het beste aansluit bij uw klachten en wensen.

Vind een fysiotherapeut bij mij in de buurt

COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische obstructieve longziekten en is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming en kan later leiden tot beschadiging van de longen. Ook kunnen kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden. Klachten die kunnen voorkomen zijn hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling en kortademigheid.

Mensen met een longziekte worden vaak door inspanning benauwder. Hierdoor is het moeilijk om in beweging te blijven. Wie minder beweegt, is minder fit en heeft minder energie voor dagelijkse dingen.

Waarom fysiotherapie?

Wanneer uw dagelijkse activiteiten een opgave worden, staat het hoofd niet naar extra bewegen. Zo kunt u in een negatieve spiraal komen. Fysiotherapie kan mensen met een longziekte helpen om deze spiraal te doorbreken.

De fysiotherapeut kan u helpen zodat u minder benauwd bent, meer uithoudingsvermogen krijgt en daardoor een beter kwaliteit van leven. Ook zorgt meer bewegen en het hebben van een betere conditie voor een kleinere kans op ziekenhuisopnames. Lees hier hoe het behandeltraject bij de fysiotherapeut eruit ziet.

Stap 1

Tijdens de intake brengen we de gezondheidsproblemen op het gebied van fysiek functioneren in kaart.

Stap 2

In deze volgende stap gaan we gezamenlijk behandeldoelen opstellen.

Stap 3

De laatste stap bestaat uit het begeleiden en monitoren van de therapie. Wij proberen u zoveel mogelijk te stimuleren om ook naast de therapie voldoende actief te worden/blijven.