Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Netwerk Hartrevalidatie

Bekijk deelnemende praktijken

Doel samenwerkingsverband

Fysiotherapeuten gespecialiseerd in hartrevalidatie en CVRM die werkzaam zijn in de 2e en 1e lijn in de regio Gelderse Vallei, vormen samen het Netwerk Hartrevalidatie. Binnen die samenwerking leveren zij een bijdrage aan de gezondheid van hartpatiënten na een cardiovasculair event. Dat doen ze door middel van hoogwaardige en veilige hartrevalidatie met als doel fysiek en psychosociaal herstel.

Ketenzorg

De rol van de fysiotherapeut in de tweede lijn is het leveren van complexe, multidisciplinaire hartrevalidatiezorg in de 1e en 2e fase. Complexiteit is vaak niet te vatten in protocollen en richtlijnen. De hartrevalidatie-fysiotherapeut in de tweede lijn moet dan ook zeer bedreven zijn in het klinisch redeneren ten einde de patiëntspecifieke problematiek te identificeren en te behandelen. Ook hebben zij een verwijsfunctie naar de eerstelijn voor de 3e fase van de hartrevalidatie. En zijn zij aanspreekpunt voor de fysiotherapeuten in de eerstelijn.

De rol van de fysiotherapeuten in de eerstelijn is het verzorgen van de 3e fase hartrevalidatie waarin vooral de niet-complexe hartrevalidatie wordt geleverd. Indien nodig kan ook de 2e fase revalidatie worden aangeboden op verwijzing van de cardioloog. Ook voor de eerstelijns fysiotherapeut geldt dat hij/zij zeer bedreven moet zijn in het klinisch redeneren ten einde de patiëntspecifieke problematiek te identificeren en te behandelen.

Zorgpad

Waar de hartrevalidatie plaatsvindt, in het ziekenhuis of in de eerstelijn, wordt bepaald in het ziekenhuis. Verwijzing vindt plaats door de cardioloog. Aan het einde van het revalidatietraject in de eerstelijn, of zoveel eerder als noodzakelijk, vindt terugkoppeling plaats narde cardioloog. Het definitieve zorgpad met revalidatieprotocol zijn op dit moment in ontwikkeling en worden eind september 2021 verwacht.

Deelname aan het netwerk

Cardiaal geschoolde fysiotherapeuten die

  • werken volgens de richtlijn Hartrevalidatie van het KNGF;
  • deelnemen in het kwaliteitsregister (Centraal kwaliteitsregister en/of Stichting Keurmerk Fysiotherapie en/of Chronisch Zorgnet);
  • participeren binnen het netwerk CVRM-hartrevalidatie van de ROF-Gelderse Vallei kunnen deelnemen in het netwerk. 
  • Bekijk voor meer informatie het reglement.